Wat vooraf ging

“Le Fabuleux Jardin” voluit “Le Fabuleux Jardin de Madame Françoise Blairon” is een prachtige plek, 43 are groot, ergens tussen Zinnik en Bergen, zo’n dertig jaar geleden ontworpen en aangeplant door, jawel, Françoise Blairon. Wie ze was weten we eigenlijk niet zo goed, maar wel dat ze de natuur kansen heeft gegeven en een inspirerende tuin achterliet. Daarom alleen al verdient ze het hier te worden vermeld.

Even terug naar augustus 2008.  We waren er ons toen nog niet van bewust  dat het woord “crisis” zou  blijven plakken aan dit jaartal.  Manlief was professioneel actief in Kenia en Cuba : ontwikkelingssamenwerking.  Die zomer was  Kenia de familiale vakantiebestemming . Dankzij de connecties kregen we de kans stukjes  Kenia te ervaren op een manier die voor  de gemiddelde toerist compleet onbekend is.  We verbleven twee weken  in een universitair onderzoekscentrum. Stel u daar niet te veel bij voor, maar het lag wel op 100 m van de Indische Oceaan middenin een botanische tuin. De opzichter van het domein vond dat we een poetsvrouw en een kok konden gebruiken.  Rodah, moeder van 3, weduwe, had er alles voor over om haar kinderen onderwijs te kunnen geven.  Salim, metser en kok met ervaring in een plaatselijk Belgisch restaurant (en ons daarom bloemkool in witte saus voorschotelde) was al lang gelukkig dat hij twee weken een inkomen had gevonden voor zijn 6 koppige familie. Om een lang verhaal kort te maken, sindsdien sponsoren wij het onderwijs van enkele van hun kinderen.

De crisis deed ons de schellen van de ogen vallen en het verlangen om meer verantwoordelijkheid op te nemen voor ons verblijf  hier op deze fantastische bol, werd met de dag groter. Het werd een zoektocht waarop ik permacultuur tegenkwam en er mijn passie in vond. Dromen alleen zijn echter niet genoeg en onder het motto “walk your talk”  lieten we drie jaar geleden de grote stad achter ons, met in ons kielzog twee tienerzonen en een kat.  We vonden dit  kleine paradijs, dat gewoon alle ingrediënten in zich heeft om een duurzaam, eenvoudig en weerbaar leven op te bouwen. Zoveel “chance” en schoonheid mag je gewoonweg niet voor je eigenste zelf reserveren, daarom was het van meet af aan  de bedoeling dit alles te delen, steeds met in het achterhoofd ook de families van Rodah en Salim,  en hopelijk nog anderen, duurzame kansen aan te kunnen reiken.

De hoofdrol in dit blog en in ons leven is weggelegd voor de tuin. Zonder de pretentie te hebben experten te zijn,  laten  we je meelezen over hoe we dit nieuwe soort leven proberen in te vullen en waar we zoal de mosterd halen.

Veel leesplezier.

 

3 gedachtes over “Wat vooraf ging

  1. Pingback: Sneak peek | le fabuleux jardin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s