Zadenruil (2)

Het zadenlijstje  met mijn aanbod voor de zadenruil van Natuurlijk Rijk is nog niet afgewerkt. In mijn aanbod zitten nog 2 eenjarigen,  usual suspects eigenlijk, want van beide kun je makkelijk het zaad oogsten, logisch, ze moeten alles geven in één seizoen.

Juffertje in ’t groen – Nigella damascena

Prachtig  teer en fijn bloempje, waar ik weinig aandacht aan besteed, in die zin dat ik ieder jaar weer een pakje zaad vind, dat ergens uitstrooi en compleet vergeet. Op een dag valt mijn  oog plots op de fragiele bloei of pluk ik een beetje achteloos de kunstige zaaddozen waardoor deze frêle juffer het volgend seizoen weer opduikt. Bizar, dat ik er geen foto van vind. Ik zag “Nigella”  staan bij de ingrediënten van een Mexicaanse kruidenmix  en ja hoor, de bloemen en zaden kunnen mee naar de keuken. Lees  hier  maar.

Shungiku-gekroonde ganzenbloem- Glebionis coronaria

dsc_0112

Deze uitbundige bloeier nog maar een keer gezaaid, ook met gekregen zaad.  Dat deed ik door voorzichtig voor te zaaien, maar achteraf bekeken was dat niet nodig geweest, ze zouden het zo ook wel gehaald hebben. Vergis je niet het wordt een serieuze plant. De exotische naam komt door het feit dat het in Azië een populaire groente is. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er niet uitbundig ben mee gaan kokkerellen, wel nu en dan eens van de blaadjes gesnoept en dat viel niet tegen. Ook hier geldt de regel  het jonge blad oogsten voor de bloei  als je het in de pot wil draaien. Daar is was ik dus te laat voor en bedenk ik me nu dat ik er volgende lente een ruim bed van zal zaaien , is het niet lekker, het zal mooi zijn.

Muskuskaasjeskruid – Malva moschata

Wild , maar mooi. Bloem, blad en (vers) zaad kunnen in de sla en als je je er helemaal in verdiept maak je er misschien verf mee of vind je een manier om de vezels te gebruiken.

DSC_0133.JPG

 Groot Kaasjeskruid – Malva sylvestris

Zelfde verhaal als muskuskaasjeskruid, behalve dan dat alles er aan iets groter is  waardoor hij meer  uitnodigt tot oogsten, vooral als het overige vers groen zowat is verdwenen. Zaait zich gul uit, maar naarmate kaasjeskruid vaker zijn weg naar mijn keuken vindt, vind ik dat een goede zaak.

DSC_0041.JPG

Niet meteen een mooie foto, maar ik lees het als een menusuggestie van de natuur : Bloedzuring met kaasjeskruidbad  en aardappel , spontaan opgekomen na aardappeloogst.

Wordt vervolg

 

5 gedachtes over “Zadenruil (2)

  1. Juffertje-in-‘t-groen is zo’n leuk plantje! Kaasjeskruid vind ik zelf rauw niet erg lekker, maar ik kreeg een tijdje terug de tip dat de bloemen een goede binder zijn in soep (moet het nog steeds uitproberen). Eet jij ze wel in salades?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s