Uit principe

Ik ben duidelijk niet de enige bewoner, hier in de jardin, die mijn doen en laten probeert te  toetsen aan de  principes van de permacultuur . De woelmuizen blijken  vooral het derde ethische principe “eerlijk delen” bijzonder goed begrepen te hebben en gingen aan de haal met een derde van de worteloogst.

DSC_0122.JPG

 

13 gedachtes over “Uit principe

  1. Mens en woelmuis begrijpen mekaar niet. De mens kweekt wortelgewassen en de woelmuis denkt dat we eigenlijk het groen gedeelte willen.

    Een permacultuur principe zegt: wat slechts één zin vervult is zinloos. Het moeten er minstens drie zijn. Vijf is beter.
    De woelmuis denkt: de tuinder kweekt wortels. De enige zin, en dus zinloos, ware alleen maar die wortels te eten. Aldus laat de woelmuis het groen staan: het groen is:
    1. eigenlijk mooi (esthetische waarde)
    2. het zou (zegt men) de de ajuin/preivlieg weg houden
    3. laat een aantrekkelijke bloeischerm ontstaan
    4. die uiteindelijk zaad vormt waardoor de tuinder die plant kan vermeerderen
    5. waardoor hij geen zaad hoeft te kopen (ecologische voetafdruk)
    6. het overblijvende groen komt op de kompost .

    Aldus eet hij alleen maar de wortel
    „En Hij zag dat het goed was.“ 🙂

    Like

  2. Hahaha wat een leuke post en commentaar van woelmuizenier! Toen ik mijn worteltjes uithaalde dacht ik er net voor nog bij de eerste, amai! Wat een kanjers! Tot ik ze uithaalde en dit fenomeen te zien kreeg. Veel wortels haalden mijn mislukt tuinaarde niet, denk zo’N 4 diepvrieszakken vol blokjes voor saus, een stuk of 10 van de dikste opgegeten door de woelmuis. Maar hier hebben onze twee konijntjes die toen nog kleintjes waren kunnen snoepen van het loof die de woelmuis niet moest hebben. Dus hebben we met die paar wortels 2 soorten diertjes een plezier gedaan. En van de andere wortels bleven ze af. Goed dan. Elk zijn deel hier in de tuin :).

    Like

  3. Van deze post én de reacties heb ik erg genoten.
    Het blijft eerlijk delen: hier de druiven met de merel, de dwergtomaatjes met de slak, evenals de bladgroenten (slak). Ach, ja…

    Like

Plaats een reactie