Dominator 98

DSC_0172.JPG

DSC_0105.JPG

Nee, geen vakantiefoto’s , maar sfeerbeelden  van hoe het er op dit moment rond de jardin uitziet.  Er straalt een zeker rust van uit, vind u niet ? Maar ik moet u teleurstellen.

DSC_0129 (1).JPG

De enorme machines die voor de oogst ingezet worden doen ons  huis  telkens  opnieuw  daveren op zijn grondvesten. Alleen al de naam van deze monsters spreekt boekdelen.

DSC_0144 (1).JPG

 

Zo’n dikke 50 jaar geleden was ons graan zo’n 5 tot 10 cm langer. Er werd aan gesleuteld om een hogere opbrengst te bekomen.  Korter graan is naar het schijnt makkelijker machinaal te oogsten. Volgens sommigen zou door dit genetisch gesleutel ons graan verworden zijn tot het “perfecte chronische gif”  Of dit klopt , laat ik in het midden.  Ik denk eerder aan die boeren die blijkbaar geen andere keuze hebben dan onder concurrentiedruk , contracten, de volgende afbetaling en wat al nog meer,  mee te draaien in deze  waanzinnige race naar meer en groter.

Achter de beschutting  van de haag  maaiden wij ondertussen het gras met ons trouw kooimaaiertje.

DSC_0160.JPG

14 gedachtes over “Dominator 98

  1. En dan de schade die die monster toevoegen aan akkers en weiden. Drainagebuizen kapot rijden, diepe sporen achterlaten door over vochtige velden te rijden, compactie van de bodem zodat ze dieper en dieper moeten ploegen. ‘Landbouw’ noemen ze dat!

    Like

  2. Klinkt misschien gek, maar ik hou wel van het machtige geluid dat dergelijke machines produceren, zelfs al prefereer ik by far de stilte.
    En bodemschade? Op drassige velden zonder meer. Doch landbouwers kunnen maar moeilijk teruggrijpen naar echte paardenkrachten, niet?

    Like

    • Mag ik mij inmengen in deze discussie?
      Toen ik hier bij ons voor de eerste keer zag hoe die jongens 10 ha gras maaien, op rijen leggen en dan opladen, dat alles in minder dan 2 uur, was ik ook onder de indruk. Voor die ganse operatie zijn er 4 man aan het werk, beter gezegd: aan het stuur, met het equivalent van 800 paarden(!). Deze paarden worden niet gevoederd met haver maar met diesel, ze leveren geen paardemest maar wel een hoop vuiligheid. Hun levensduur is tamelijk kort. Vroeger kon een boer met ca. 10 ha heel goed leven. Een moderne boer met ca. 50 ha is een sukkelaar. Probeer niet om met de bestuurder van zo een reuzen hooipers een babbeltje te slaan. Geen tijd om eventjes stil te staan: zijn modern stuk techniek kost per uur veel meer dan hijzelf verdient. Zelfvoorziende boeren beschikken niet over deze machinen. Ze contracteren firmas die zich laten betalen. Nadat alle rekeningen zijn betaald houdt een boer nog zoveel geld over dat hij gedwongen is zijn inkomsten op een andere manier te compenseren: Bed and Breakfast, vakantiewoning, kinderboerderij, etc. Hij kan ook minderjarige praktikanten laten mee helpen (tegen kost en inwoon).
      Die monsters veroorzaken niet alleen bodemschade maar ook sociale schade. Daarnaast zouden de ‘grote’ boeren het zonder staatssteun helemaal niet uithouden.
      Het mag ons dan ook niet verwonderen dat beataalbaar voedsel geïmporteerd wordt. Voor diezelfde prijs kunnen we het niet produceren.

      Ough.

      Like

      • Wat je aankaart, is een waarheid als een koe. Maar mijn vorige reactie was allerminst bedoeld om de hedendaagse landbouw te bewieroken. Ik ben er mij maar al te goed van bewust dat die nefast is voor natuur, milieu en samenleving alsook voor de werkgelegenheid. (Machines nemen het in tal van sectoren steeds meer over van mensen, en zodoende ook in de landbouwsector.)
        Echter, terugkeren naar hoe het ooit is geweest, is evenmin een haalbare kaart. De tol van de industrialisatie, zeg maar. Mensen maken er zichzelf hoe langer hoe meer door kapot maar staan hier weinig tot niet bij stil. Pasklare oplossingen zijn er heden niet meer aangezien we onszelf al decennia lang aan het voorbij hollen zijn.
        Wat niet wegneemt dat ik het geluid van zo’n mastodont wel genietbaar vind, doch zulks is meer te wijten aan het kind in mezelf dat nooit helemaal is weggegaan. 😉

        Like

      • Waw, een discussie zowaar. Menck , mijn eerste gedachte bij je reactie was “boys will be boys” en wie je al een tijdje volgt kent je voorliefde voor dat soort machinerie. Woelmuizenier : precies wat ik zeggen wou, alleen hoopte ik dat te doen met minder woorden. Menck terug : nee pasklare oplossingen zijn er niet en terug in de tijd zal ook niet lukken, maar noem me een dromer. Ik zie steeds meer mensen om me heen die wel degelijk beseffen hoe we onszelf kapot maken en voorbij hollen en zoeken naar manieren om op heel veel vlakken wel een stap terug te zetten. Excuses voor deze verwarrende vormgeving , maar WordPress houdt blijkbaar niet echt van discussies.

        Like

      • @ Menck: Ik begrijp je volkomen, Menck.
        Als die reuzen hier voorbij donderen ben ik ook gefacineerd.
        ‘En de boer, hij ploegde voort’ is zeker niet meer haalbaar in onze tijd.
        Ik heb niks tegen moderne techniek. Intgendeel.
        Het probleem dat ik aankaarten wil is niet ‘hoe’ we het doen maar ‘wat’ we doen.
        Wat de pasklare oplossingen betreft: ik hoop dat mensen zoals Bill Mollison, Geoff Lawton, Sepp Holzer et al. onze agrarindustrie niewe impulsen geven.

        Geliked door 3 people

  3. Oh wat heb ik heimwee naar de graanoogst zoals het vroeger was! Met veel zweet en noeste arbeid en vooral met de hele gemeenschap. Ja, ja heb ik nog meegemaakt! Het oogsten zou terug moeten zijn wat het in wezen was, een vruchtbaarheids–ritueel waar het contact met aarde helend werkt en spiritueel van aard is! Het maakt van ons terug mensen, in de ware zin van het woord. Maar ja, wie ben ik om dat terug op te eisen ?

    Like

    • De man is in de achtertuin momenteel aan het maaien met de zeis, ik ga hem later achterna met de riek om hoopjes te maken die we op ruiters gaan laten drogen … niet helemaal waar jij naartoe verwijst , maar als ik met die riek in de weer ben lijkt het wel alsof ik de bewegingen gedicteerd worden door echo’s van verre voorouders. Ik begrijp wat je bedoelt.

      Geliked door 1 persoon

  4. Ja, jammer dat boeren tegenwoordig zo moeten werken. Maar aan de eisen die onze EU en zo ook onze regering stelt, zul je moeten voldoen. Anders boete, en dat liegt er niet om! Wat dat onduurzame voedsel uit andere landen betreft dat kan veel goedkoper geproduceerd worden en de consument wil goedkoop!
    Een koeienboer krijgt 0,25 eurocent voor 1 ltr melk!

    Like

Plaats een reactie