Verwaarloosd

Yep, de blog , de tuin,  allemaal verwaarloosd. Het huis ging met alle aandacht lopen. Er werd gegraven, geboord, geschaafd, geslepen, gepleisterd, geschilderd, … maar het einde van al dat werk is in zicht en we kunnen  al volop genieten van  eenvoudige maar pure luxe.

Zoals een bad “with a view”

DSC_0066

Toegegeven, momenteel nog wat kaal , maar de krentenboom trekt een verscheidenheid van vogels aan en als het herfst wordt kleurt de kardinaalsmuts prachtig rood.

Puur, chloorvrij, zacht en lekker hemelwater rechtstreeks uit de kraan.DSC_0096 (2).JPG

 

En de tuin  … tja,  die werd de afgelopen maand(en) aan zijn lot overgelaten. Eerst was het te nat en bleef je steken in de modder.

DSC_0003.JPG

Daarna werd de toegang grotendeels belet door de aanleg van de regenputten en toen die in de grond zaten kwam er nog meer regen. De plannen voor onder andere een kruidentuin bij de achterdeur werden wegens andere prioriteiten nog even opgeborgen en nu is het het ontkiemend gras die ons de toegang belet.

DSC_0094.JPG

De grillige mei en  natte junimaand zorgden er trouwens voor dat mijn enthousiasme voor de tuin onder nul zakte. De spinazie schoot meteen door en de radijzen waren houterig.  De moestuin rook naar rotte ui.  De aardbeien die niet werden opgegeten door vogels of slakken, beschimmelden terwijl je er op stond te kijken. De lookoogst is amper genoeg om de zomer  door te komen en de aardappelen kregen voortijdig last van de plaag.  Niets leek te normaal te groeien behalve het gras maar dat kon met al die nattigheid niet worden gemaaid.

En dan, als je het eigenlijk een beetje hebt opgegeven, ontdek je dit :

DSC_0118.JPG

Mocht de haag het zicht niet belemmeren,   mijn buurman met de gemillimeterde moestuin zou  meewarig het hoofd schudden.  Dat deze moestuin ontworpen is op basis van een mengelmoes van permacultuurtechnieken kon u hier lezen. Ook liet ik me bij de aanplant inspireren door het principe van de “schijnbare chaos“, alleen mag u in mijn geval ook het woord “schijnbaar” laten vallen. Mijn tuinplan (jawel, er was een tuinplan) bleef namelijk in de regen liggen, waardoor ik me maar vaag kan herinneren wat ik waar heb gezaaid of geplant. Ik zal dan ook moeten afwachten  of de kolen nu broccoli , witte kool of spruitjes zijn.  Voor wieden en mulchen was geen tijd , maar de grond is ondertussen helemaal bedekt en niet alle vrijwilligers zijn onkruid : tomaten bijvoorbeeld . Geen idee of de compost niet voldoende  was opgewarmd of  dat ik vorig jaar  een aantal  tomaten over het hoofd heb gezien, ze hebben het in ieder geval naar hun zin.  De goudsbloemen, oostindische kers, komkommerkruid, kamille, moederkruid, dille, rucola en korenbloemen, allemaal hebben ze in hun eentje  beslist om te groeien waar ze groeien. Tijdig oogsten zat er ook niet in. Van de  geel witte bloemen op de foto hier onder, shungiku of gekroonde ganzenbloem, daarvan oogst je  normaal gezien het jonge blad, voor de bloei en ook de silenes waren als bladgroente bedoeld, tenminste voordat ze dus bloeiden.

DSC_0112.JPG

 

DSC_0116.JPG

Ondertussen proberen we dat toch te doen, dat oogsten :  er is komkommer, sla, courgettes (veeeel courgetttes) , worteltjes, raapjes, bietjes, snijbiet, boomspinazie, rode melde,  en zelfs de prei heeft het hier nog nooit zo goed gedaan. De uien die niet zijn weggerot of in bloei schoten mogen eerstdaags ook uit de grond.

DSC_0103

DSC_0104

DSC_0106

 

DSC_0101.JPG

DSC_0102.JPG

Het heeft dus wel zijn voordelen zo’n polycultuur aan zijn lot overlaten, je ziet gewoon niet wat er fout gaat. Slakkenplaag, bwa, nee,  geen last van gehad. Ze zijn er wel , maar aten waarschijnlijk alleen de kneusjes, want er is niet echt iets wat ik mis, of misschien ben ik gewoon vergeten dat ik het heb geplant. Onkruid, pfff dat is gewoon levende mulch.  Bladluizen ? De ene dag zijn ze er en de volgende dag weer verdwenen, het enige wat overblijft is een patrouillerend lieveheersbeestje.  Rupsen , eerlijk gezegd  is het me een raadsel waar die rondfladderende koolwitjes hun eitjes deponeren, ik gok er op dat ze de kolen simpelweg niet vonden. Misschien moet ik nog eens goed kijken.

Minpuntjes ?  Tja, het oogsten is letterlijk een zoektocht en als ik eerlijk ben, mag het toch iets overzichtelijker , maar het is wel wat ik wou :  veel oogsten voor weinig werk, diversiteit en een paradijs voor insecten, vlinders en vogels.  En mooie beelden er bovenop, toch ?

DSC_0114

DSC_0086.JPG

DSC_0115.JPG

DSC_0109.JPGDSC_0105.JPG

DSC_0080.JPGDSC_0111.JPG

DSC_0085.JPG

26 gedachtes over “Verwaarloosd

 1. Dit vind ik – het verbaast je niet – een hele boeiende post, met schitterende foto’s van de polycultuur in je tuin( al dan niet verwaarsloosd 😉 )
  Zo zal polycultuur bedoeld zijn, met een minimum aan inspanning, met respect voor bodem, planten en dieren eetbare en hulpgewassen kweken.
  Ik ga je blogpost en artikelen, waarna je verwijst nog eens goed doornemen. Weer inspirerend voor mijn experimenten op minischaal.
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

  • Wisselteelt kan evengoed binnen de permacultuur, het is een techniek als een andere. Wat permacultuur zo uniek en allesomvattend maakt zijn de ethische principes: de moeite waard om je er in te verdiepen… en dank je voor het compliment.

   Like

 2. Zo leuk om alles even weer bij te lezen bij jou! Wat een mooie tuin en wat een heerlijke omgeving, met regenwater zelfs in bad!! Wow! Hemelwater gebruiken en zonne energie, ik kan niet wachten tot wij ook zover zijn.

  Wat de tuin betreft zullen er wel verschillen blijven tussen ons … zoals ik het nu zie …. permacultuur is goed te doen als je op kleine schaal kweekt, alleen voor eigen gebruik of voor een kleine groep. Maar als je echt veel voeding van je land wilt, bijvoorbeeld omdat je voor de voedselbank wilt kweken, dan moet je toch echt richting BD.

  Wel leuk om beide methodes naast elkaar te zien en met elkaar te vergelijken. Misschien zelfs naast elkaar te gebruiken. Ik leer steeds weer wat van jou!

  Like

  • We gebruiken het regenwater zelfs in de keuken met een extra keramische filter, lekker hoor, zo zonder chloor en kalk. Permacultuur kan ook op grote schaal hoor en ook BD kan volgens permacultuur principes, permacultuur is niet één methode. Ook nette rijen kunnen permacultuur zijn 😉 Het gaat hem om de 12 principes en vooral de 3 ethische : earth care, people care en fair share. Dus wat dat betreft ben jij al een heel eind op de permacultuurweg.

   Like

 3. Het ziet er heel fijn uit (ik ben jaloers op het uitzicht vanaf het bad) en ik kan me voorstellen dat het een walhalla vormt voor roofdieren en insecten – voor die soorten maakt het toch weinig uit of het geordend is, liever zo zelfs!

  Geliked door 1 persoon

  • Probleem met dat bad is dat het er zo heerlijk is, dat je best een aantal uur inplant voor je een bad neemt, je wil er gewoon niet meer uit. Zag laatst nog een leeuw voorbij komen… nee grapje. Het is inderdaad zo dat er heel wat kleine predatoren in mijn kleine jungle te vinden zijn, maar veel groter dan een merel kom je er wel (nog) niet tegen. 😉

   Like

 4. Toch nog mooie kunstwerkjes terug te vinden in de tuin. Wij hebben momenteel na het rotten, de slakken nu de rupsenplaag. Het slechtste jaar ooit om te starten met een moestuin. Maar o zo fier als ik iets ka oogsten 🙂

  Like

 5. Pingback: Missers van het seizoen (1) | le fabuleux jardin

 6. Pingback: Missers van het seizoen (2) | le fabuleux jardin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s