Rondje voedselbos eind april (1)

Ik vertelde u al waarom ik vind dat onze siertuin ook voor voedselbos  kan doorgaan, zelfs al was het oorspronkelijke ontwerp niet als voedselbos bedoeld.  De grootste blikvangers zijn natuurlijk de fruitbomen.  Madame Blairon, de ontwerpster van de tuin,  heeft wat dat betreft, jaren geleden, uitstekende keuzes gemaakt. Zowel de appels, peren en pruimen, allemaal kruisbestuivers, volgen elkaar netjes op zowel qua bloei als oogst.  Momenteel staat de wilde appel  volop te bloeien terwijl zijn buur, een oude Jacques Lebel (althans dat denk ik toch) pas over een paar weken er zal uitzien als een gigantische barbapapa.  Dit productieve oudje negeert daarbij ook nog eens alle beweringen over de negatieve invloed van zijn linker en rechter buur, de notelaars en van beurtjaren heb ik ook nog niet veel gemerkt. Iets verder vindt  je de eerste bloeiknoppen in een rode sierappel,  het jonge blad, de bloei en ook de appeltjes zijn diep rood en hoewel een sierappel, zorgen deze appeltjes voor een uitzonderlijke lekkere toets wanneer je ze verwerkt in appelsap.

Een voedselbos is geen boomgaard en  daarom wil ik u even meenemen om te zien hoe het op dit moment staat met die  andere groeilagen. In een pas aangelegd voedselbos heb je nog volop licht en kan je nog alle kanten uit met de verschillende groeilagen. Wanneer de  boomlaag een volwassen stadium heeft bereikt, zoals in de jardin, heerst de schaduw, waardoor het introduceren van nieuwe eetbare of nuttige soorten vooral een  zoektocht is naar de geschikte plaatsjes.   De kruidlaag bevatte al een aantal bruikbare  planten zoals citroenmelisse , wilde marjolein  (in tegenstelling tot wat je zou verwachten doet deze het hier uitstekend in de halfschaduw) varens, daslook, look-zonder-look en bosaardbeien. Ze voelen zich er duidelijk  goed want ieder jaar zie ik er meer.

Zelf voeg ik er, geleidelijk aan, nog meer soorten aan toe in de hoop zo de overheersende grondbedekking van gele dovenetel, brandnetel, zevenblad,hondsdraf, kleefkruid en klimop wat diverser maken.  Zo heb ik met succes zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum) geïntroduceerd. Misschien staat hij iets te veel in de schaduw, want bloeien heeft hij tot nu toe niet gedaan, maar in het vroege voorjaar is het een plezier  om die groene bos te zien blinken op een nog overwegend bruin gekleurde bosbodem, later in de zomer verdwijnt hij bijna helemaal.  Toen ik ontdekte dat je hostascheuten en  bloemen kon eten heb ik meteen een aantal exemplaren gescheurd en ze lijken aan te slaan.

De nieuwkomers dit jaar, in het bos althans,  zijn witte klaverzuring  (Oxalis acetosella) en lievevrouwebedstro (Galium odoratum), duimen maar dat hun plaatsje hen bevalt.

Nu hebben we het nog niet gehad over de struiklaag, de klimmers en wat zich onder de grond aan lekkers bevindt, maar de zon schijnt en de tuin roept, dus brei ik morgen nog een vervolgje aan deze log, beloofd !

12 gedachtes over “Rondje voedselbos eind april (1)

 1. Interessant om te lezen, vooral de wijze, waarop je de groeilagen introduceert. Onze tuin wordt geleidelijk aan ook steeds meer een schaduwtuin, waardoor ik op sommige plekken wel wat actiever kan zijn om wat meer ongewenste ontwikkelingen bij te sturen.
  Zodat het kleefkruid bij voorbeeld op de terugtocht gaat 😉
  Lievevrouwebedstro, daslook, bosaardbeitje heb ik royaal voorhanden, maar zou ik ook elders kunnen uitplanten.

  Like

 2. Pingback: Rondje voedselbos eind april (2) | le fabuleux jardin

 3. De zwartmoeskervel houdt van halfschaduw, en kan zelfs in de schaduw. Ik zou me over de bloei niet zo druk maken. Hij is hier nu in zijn derde jaar en enkele planten beginnen nu richting bloei te gaan. Komt goed! 🙂

  Leuk zo’n rondleiding! 🙂

  Like

   • Misschien wordt je hier vrolijk van (zie verder nederlands-dis.nl voor meer eet-weetjes):

    Het wordt gezien als een lastig, hardnekkig en niet uit te roeien onkruid en dat is het ook, maar het is lekker en bovendien zeer gezond als groente en om thee van te zetten.

    Als je kleefkruid zelfs kort hebt gekookt of geblancheerd, hecht het zich niet meer vast en is het ook niet meer kleverig. Het smaakt net zo bitter als andijvie of witlof en met onder andere kaas zijn er erg lekkere gerechten mee te maken.

    Like

 4. O, bedankt voor je reactie, dat er vanalles kan worden aangevangen met kleefkruid wisten we ondertussen al … ik heb zelfs een plaatsje waar ik de grond met opzet wat verstoor, zodat k me van voorraad weet te verzekeren. 😉

  Like

  • Leuk! Hopelijk kan je ook goed koken. Veel plezier met de tuin in ieder geval en bedankt voor al je info (ik was op zoek naar meer info over oriëntaals komkommerkruid en bleef daarna je prettige verhalen lezen).
   Succes verder!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s