Gedwongen verhuis !

In de winter zie ik ze nooit, maar tijdens zomerse wandelingen in de tuin worden we hier dikwijls gestalkt door winterkoninkjes. Je ziet ze dan van struik tot struik vliegen  en ondertussen trakteren ze ons op een nogal nijdig en nerveus  fluitsalvo. Ik veronderstel dat het in zo’n geval telkens om een mannetje gaat die zijn broedende harem of jongen wil beschermen, met één dame neemt zo’n winterkoninkje naar verluidt geen genoegen.  Dus is hij in het voorjaar nogal druk met het bouwen van nesten om al die dames in onder te brengen en hij durft qua ligging wel eens gedurfde keuzes maken. Zo ook hier :

P1010750.JPG

Het betreft hier een tijdelijke constructie die ons toegang tot de vroegere hooizolder/ toekomstige gastenkamer verschaft en met tijdelijk bedoel ik letterlijk “weg” over twee weken.  De constructie staat ook nog eens vlak aan een raampje waar de kat regelmatig staat te dralen om binnen te kunnen. Jammer van de energie die het beestje er in heeft gestoken, maar ik wil absoluut voorkomen dat we straks een nestje met inhoud moeten weghalen.

P1010832.JPG

Daar sta je dan, met zo’n half afgewerkt nestje (’t is madam winterkoning die zich bezig houdt met de binnenhuisinrichting)  en veel compassie. Op zolder wist ik een nestkastje liggen, achtergelaten door de vorige bewoners en ondanks jaarlijks terugkerende goede voornemens nog steeds niet opgehangen.  In die muur  amper drie meter verder, zat toch wel al een nagel klaar op een plaats waar ik zo’n nestkastje ook zou ophangen:  1,5m boven de grond gericht op het oosten. Het had wel nog iets meer  achter de struik gemogen, maar daar kan de kat er gemakkelijker bij.

DSC_0002 (1).JPG

Om eerlijk te zijn denk ik niet dat meneer Winterkoning  zijn dames zal verleiden om hun intrek te nemen in het nieuwe  prefabhuisje. Ik zou dat ook niet zien zitten zo’n gedwongen verhuis.  Maar wie weet, misschien dient het wel als ze aan hun tweede legsel toe zijn of is het iets voor volgend jaar.

8 gedachtes over “Gedwongen verhuis !

  1. Pingback: Gedwongen verhuis (2) | le fabuleux jardin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s