Mannen van hun woord

Het was  wat stil de afgelopen week hier op de blog, maar niet zo in de jardin. Het is eigenlijk nooit stil in de jardin, rustig , maar nooit stil, zelfs al maakt iedere bezoeker van de jardin steevast de opmerking dat je er echt wel niets hoort, altijd is er wel een vogel met een lied, een opschrikkende fazant of een kraai die zijn makkers waarschuwt dat er mensen in de buurt zijn.  Dit weekend werd al dat kwetterend gevogelte overstemd door het geluid van kettingzagen.

hout 7.JPG

In mijn vorige log had ik het er al over, 21 knotwilgen vormen de westelijk haag van onze jardin en werden al tientallen jaren niet meer geknot.  Voor ons eigenlijk wel een zorg, we konden dat knotten echt niet blijven uitstellen. Alleen ben je niet meteen stadsmus af omdat je op het platte land gaat wonen.  De man kan dan wel  goed overweg met handzaag en bijl, maar  toen er deze zomer na een hevige storm een tiental stammen sneuvelden werd al snel duidelijk dat goed materiaal onontbeerlijk is, net zoals kennis van zaken. Ons elektrisch aangedreven kettingzaagje, een erfstuk,  raakte amper enkele centimeters diep en zat klem voor  we het goed en wel beseften. De klus professioneel laten klaren zou ons meer dan een maandloon kosten en eventuele  bijklussers met ervaring waren alleen geïnteresseerd als ze ook het hout konden meenemen. Een opleiding  ” kettingzaag gebruik”  mocht dan op korte termijn  niet meer haalbaar zijn, maar de aankoop van deftig materiaal en bijhorende bescherming  was toch al een eerste stap om die metershoge stammen neer te krijgen. Onzekerheid en gebrek aan ervaring bleef ons echter parten spelen en om het even welk excuus was goed genoeg om het knotten, tegen beter weten in, iedere dag weer uit te stellen.

hout 1.JPG

Er is iets met hout,  ik veronderstel dat het met oerinstincten te maken heeft, maar het heeft een soort magnetisch effect.  Er staan al een tijdje twee palletten hout op onze oprit, wegens plaatsgebrek en een zachtere winter dan verwacht. Iedereen die langs rijdt , begrijpt het : hier wordt op hout gestookt. Misschien was het toeval, hoewel de verklaring  eerder zal moeten gezocht worden in  het glas wijn wat ze  hadden gedronken,  maar twee vrolijke vrienden besloten, na in de weer geweest te zijn met hun kettingzaag, bij ons aan te bellen. Waarom was niet helemaal duidelijk, vage vragen over hoeveel we betaalden voor zo’n pallet , hoeveel dat eigenlijk  was en iets van zelf te veel hout hebben. De man wou laten zien dat het ons aan hout niet ontbrak en troonde ze mee de jardin in om de knotwilgen te tonen.  Bewonderende bewoordingen over de knoestige tuinbewoners waren niet van de lucht en dat ze meer dan  “mûr” waren.   Onze nog maagdelijke kettingzaag werd bovengehaald, geschouwd, gestreeld  en goedgekeurd en meteen kregen we een les in het aanspannen van de ketting. Het was duidelijk, deze mannen hadden een passie  en deden niets liever dan ze te delen.  Zoals het hoort  zaten ze iets later rond de keukentafel met een glas Geuze in de hand (het enige bier dat koud stond)  en een deal werd snel beklonken. De volgende morgen zouden ze terugkomen en al een aantal wilgen te lijf gaan, zien hoe het ging.  Dat de man zich als leerling profileerde vonden ze een strak plan, de jedi’s en de padawan,  enige tegenprestatie: een goede maaltijd.

hout 6.JPG

We zouden het niet raar gevonden hebben, mochten ze niet zijn komen opdagen. Een mens kan al eens overmoedig worden met een glas te veel op, maar ze hielden woord en stonden de volgende morgen op het afgesproken uur aan de deur. Na een stevige koffie togen ze aan het werk.  De stammen begonnen één voor één over het gazon te rollen. Hoewel ze de dag voordien nog lieten uitschijnen dat het een fluitje van een cent zou zijn , bleek de klus toch moeilijker dan verwacht. De stammen waren bij nader inzien dikker en de sappen beginnen al te stijgen, waardoor het zagen zwaarder is. Zowel de kettingzagen als de mannen kregen er serieus dorst van.

hout 5.JPG

Zelf heb ik het spektakel slechts kort mogen aanschouwen, ik concentreerde me vooral op de wederdienst en stond te zweten achter mijn houtgestookt  kookfornuis.  Een inderhaast samengesteld menu, waarvoor ik de inspiratie vond bij de roots van één van de twee mannen, een Griek. De vaste lezers van deze blog weten het al, we hebben iets met Griekenland en zeker met de  Griekse keuken.   Het werd een megaportie Griekse reuzebonen (bereid in de pan met veel ui , look, stukjes tomaat,  paprikapoeder, oregano, rijkelijk overgoten met olijfolie), spanakopita (spinazie en feta in een bladerdeegje) en keftedes (allez, eigenlijk gewoon gehaktballetjes in tomatensaus, DZV ten spijt). Dit alles geserveerd met ovenverse broodjes,  daslookboter en als drank , hoe kan het ook anders,  enkele flessen Retsina.  Omdat er toch genoeg was en onder het motto , hoe meer zielen hoe meer vreugd werden ook de respectievelijke echtgenotes erbij gehaald.  Enne, sorry  dat foto’s ontbreken, maar lekker eten is er om opgegeten te worden.

De maaltijd werd gesmaakt. Van hard werken krijg je immers honger en dan smaakt alles. Het gezelschap was aangenaam en vrolijk.  Zelfs al kenden we deze mensen van toeten noch blazen ,  als het over het goede leven gaat dan volstaan de simpele dingen.

hout 2.JPG

En de knotwilgen, wel 2 en halve wilg werden afgewerkt, nog 18 en een half te gaan. Klinkt misschien weinig, maar voor ons  al een serieuze prestatie gezien het gebrek aan ervaring en de kanjers van stammen. De kans is zeer klein dat we de rest voor het einde van de  winter nog kunnen afwerken, maar de bomen die het meest wind vangen zijn veilig gesteld en de man beschikt nu over de nodige kennis en vertrouwen om die hoop stammen te verwerken.  Het mooie aan dit verhaal is voor mij toch wel weer  het toevallige van het gebeuren, die zich als een rode draad door ons leven baant. Telkens  een situatie er hopeloos begint uit te zien,  kruist een oplossing  op klaarblijkelijk willekeurige wijze weer ons pad.

 

 

24 gedachtes over “Mannen van hun woord

  1. Als ik die fotos zo bekijk hebben jullie nog een en ander voor de boeg.
    Laat ‘de man’ bij de volgende actie wel een helm opzetten: vallende takken!
    Veel plezier bij het kettingzagen, en laat geen frustratie opkomen als een en ander niet zo moeiteloos loopt: de aanhouder wint.
    A propos, waren die jongens verzekerd? (Ik heb daar toch een paar rare gedachten.)

    Like

    • Yep, werk genoeg en aan de oostzijde staat ook een mooi haagske waar wel wat hout uit te halen valt, maar daar zit geen haast achter. Tja die helm , die is hier dus werkloos blijven liggen, maar de man leest mee. We hebben wel een goede familiale, maar ik zal straks toch eens de polis checken, want je zegt me daar zo iets.

      Like

      • Inderdaad oppassen. Ik heb al verhalen gehoord over dergelijke vriendelijke klusjesmannen. Na een ongeval betaalt de grondeigenaar de ziekenwagen en de hospitalisatie uit eigen zak.

        Like

  2. Ervaring is de beste leermeester. Altijd. Zelf heb ik, jaren geleden, ook bij een ervaren fanaat leren omgaan met de kettingzaag (en tal van andere stukken machinerie).
    Nu het nog wat kouder is, is knotten een ideaal tijdverdrijf: je krijgt er lekker warm van. 😉

    Like

  3. Schitterend verhaal. Ik zie je gewoon achter het fornuis staan zwoegen op dat zeer attractieve maal!
    In elk geval heeft je man de kunst goed kunnen afkijken. Nu kan hij – gehelmd en wel met stevige schoenen – de klus in zijn eigen tempo verder klaren.

    Like

  4. Heerlijk verhaal!
    Onze knotwilgen zijn nog veel jonger… Net zo oud als onze zoon…
    Daar zit zelfs een verhaaltje aan vast: manlief was de wilgentenen aan het planten, toen er plots kraambezoek arriveerde. De resterende handvol tenen stak hij toen maar ‘voorlopig’ bij elkaar in de grond, met de bedoeling om ze later netjes op een rij te zetten. Maar dat ‘later’ is nooit gekomen, en nu eindigt onze rij knotwilgen in een ‘knotgroep’ van verschillende stammen.

    Als ik jouw verhaal zo lees, dan hoop ik dat zoonlief het nog heel lang volhoudt om jaarlijks een paar wilgen te knotten, zodat we niet met dit soort werkzaamheden geconfronteerd worden!

    Like

    • Ik hoop het ook voor jou dat je zoon even enthousiast blijft 😉 Mijn profielfoto is trouwens (volgens de overlevering) een tijdens de zomer door de zonen van de vorige eigenaar gebouwde tipi, vergeten en tja het voorjaar erop al allemaal geworteld, dus hebben ze die wilgencirkel maar laten staan.

      Like

  5. Pingback: Over bomen, geesten en jongensdromen | le fabuleux jardin

  6. Ik heb eens gelezen dat het vroeger de gewoonte was om een knotwilg om de 7 jaar te knotten. Met 21 knotwilgen zou je er elk jaar 3 moeten knotten om na 7 jaar weer bij de eerste uit te komen (en dan staat er telkens maar een klein stukje kaal). Misschien niet zo toevallig dat je er 21 hebt staan 🙂 Ik kom hier graag eens lezen, fijne blog!

    Like

Plaats een reactie