Als je pas rond je veertigste doorkrijgt dat tuinieren eigenlijk wel plezant is, vervolgens helemaal uit de bol gaat en je een volwassen tuin van 43 are aanschaft, dan is de kans groot dat er het één en ander in die tuin staat waarvan je geen flauw benul hebt wat het is. Bijvoorbeeld hieronder.
Nee, nee niet de pluimhortensia en ook niet de bosandoorn op de voorgrond (hoewel dat toch even heeft geduurd), en mocht je je afvragen wat er rechts staat, wel dat is een cirkel van zeepkruid. Maar die viriele bodembedekker met die grote bladeren, daar had ik het raden naar. Geen rabarber, dat was duidelijk. Bergenia’s kon ook niet en ’t had niet de juiste vorm voor Groot hoefblad, hoewel hij vroeg bloeit met paarse bloemen en er dan nog niet veel blad te zien is. Het verlossende antwoord kwam van hier. Trachistemon Orientalis dus, oftewel Oosters komkommerkruid, ah ja natuurlijk, die bloemetjes, dat blad, je ziet toch zo dat dit een plant is uit de boraginaceae familie. Ik dus niet, maar ik leer bij. Bijvoorbeeld dat je niet altijd moet geloven wat er bij de plantinformatie staat. Volgens de meeste bronnen bloeit deze rakker rond april, mei. Vorig jaar was hij er al bij van begin februari en nu, … nu dus !
Over een paar weken ziet dat er dus zo uit,
en als de temperatuur een beetje meezit is dat hier een drukte van jewelste want al die dikke hommelkoniginnen komen hier dan wat krachten op doen.
Komt er nog bij dat alles aan de plant eetbaar is. De bloemetjes smaken hetzelfde als die van het gewone komkommerkruid, maar ook de bladeren , stengels en wortels worden gegeten, vooral in Turkije dan, waar het kaldirik of galdirik genoemd wordt. Deze mevrouw was zo lief om een recept in het engels te vertalen, een beetje zoals griekse dolmades, maar dan gevuld met maïsmeel in plaats van rijst. Afgaande op de plaatjes op het internet kun je het volgens mij ook gewoon klaar maken zoals spinazie, met een eitje er bij. Wil je het zelf proberen, doe dat dan het liefst zo vroeg mogelijk in de lente, als de blaadjes nog jong en mals zijn. Ik heb het in juli geprobeerd en dat viel een beetje tegen. Jammer, want nu krijg ik het dus niet opnieuw verkocht aan mijn drie mannen. Het zal me wel niet tegen houden om er binnenkort mee te experimenteren in de keuken, zelfs al moet ik het allemaal zelf opeten.
Ze verschenen vorig jaar ook al op de blog van Jan wilde een tuin, en toen had ik al zoiets van die wil ik ook, en nu nog meer 😉
LikeLike
‘T is dankzij Jan dat ik weet wat het is. In de winter is het wel bruine prut, maar dat wordt snel goedgemaakt.
LikeLike
Het gewone komkommerkruid staat hier in bloei. Eerlijk gezegd probeer ik dat komkommerkruid te verwijderen, ten voordele van een aantal andere telgen uit de boraginea familie . De plant di ejij hier voorstelt zou ik ook nog kunnen overwegen
LikeLike
Een keer dat het groen er is, is de bloei er uit. Ik heb ook al gelezen dat ze veel plaats willen, soms op het invasieve af, maar ik mag nog niet klagen.
LikeLike
Ze kunnen inderdaad woekeren, maar als je een goed recept hebt gevonden om ze te eten , heb je nooit te veel.
Je kan ze ook weggeven er zijn genoeg mensen die ze willen hebben.
Ik ben heel benieuwd naar het vervolg ( in de keuken) hou me op de hoogte.
Gr Jan Wilde een Tuin
LikeLike
Nu heb ik echt geen excuus meer om niet verder te experimenteren 😉
LikeLike
Wauw, inderdaad mooie plant! Ik kende hem ook niet. Zou ik ook nog kunnen aanschaffen voor in ons ‘vogelboske’ …
Een meer praktisch vraagje : ik zie dat jij al een blogrol hebt kunnen maken. Hoe doe je dat in godsnaam? WordPress heeft nog veel geheimen voor mij😜. Ik zou op mijn blog ook graag reclame maken voor jullie allemaal!
Groetjes,
Moeke Hilde
LikeLike
Via de blog aanpassen – widgets-side menu en dan kiezen voor “sites die ik volg”. Maar ik ben nog niet tevreden want die nummerkes staan me niet aan, alsof ik een ranking opgeef. Ik moet ook nog veel leren
LikeGeliked door 1 persoon
Een erg fraaie plant die helaas, zoals hier aangegeven, wel degelijk de neiging heeft om te woekeren. Tal van groensites vermelden “woekert niet tot nauwelijks” in hun beschrijvingen, doch hiermee wordt de argeloze lezer toch enigszins op een verkeerd been gezet.
LikeLike
De kenner heeft gesproken
LikeLike
Kenner? Het is gewoon de ervaring die de beste leermeester is. 😉
LikeLike
Awel, dat bedoel ik. Ik ga van ze leven nooit zo veel ervaring meer opdoen. 😉
LikeLike
Met het weer van tegenwoordig moet je de informatie over bloei sowieso niet te nauw meer nemen volgens mij 😉
LikeLike
Zo is het. Ik heb alvast wat sinaasappel zaailingen in de serre staan. Je eet maar nooit 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Pingback: Eten uit een wilde tuin : of hoe het wel eens verkeerd kan lopen. | le fabuleux jardin